Ons Verhaal

Het verhaal

Wie zijn wij

Ons verhaal begon toen we in 2020 voor het eerst het kasteel bezochten en werden betoverd door zijn tijdloze charme, historische pracht en de sprookjesachtig tuin.

Nadine, met haar liefde voor interieur, was direct gefascineerd door de rijke geschiedenis die in elke steen van het kasteel voelbaar was. Ze voelde een verbondenheid met het kasteel en droomde ervan om het kasteel weer wat allure te geven en gasten te ontvangen.

Stephan, als vinoloog, werd onmiddellijk aangetrokken door de wijnkelder onder het kasteel. De sfeer van het landgoed, omringd door groen maakte het de perfecte plek voor hem om zijn passie voor wijn te delen met anderen.

Samen besloten we om onze harten te volgen en te verhuizen naar Kasteel Baexem. We wilden niet alleen deel uitmaken van de rijke geschiedenis van het kasteel, maar ook ons eigen verhaal creëren en een gastvrije plek bieden waar mensen kunnen genieten van de schoonheid van het kasteel, de sprookjesachtige tuin, en natuurlijk, de prachtige wijnen.

 

Met toewijding en zorg we Kasteel Baexem omgetoverd tot een betoverende plek waar gasten worden verwelkomd met open armen. We delen onze passie voor geschiedenis, wijn en gastvrijheid met elke bezoeker en creëren een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het kasteel betreedt.

 

De beslissing om van Den Haag naar Kasteel Baexem te verhuizen was niet alleen een verandering van woonplaats, maar een keuze om een droom te verwezenlijken en een bijdrage te leveren aan het behoud van dit prachtige erfgoed. We nodigen u van harte uit om Kasteel Baexem te bezoeken.

“Warm, bourgondisch, gastvrij en autenthiek”

Historie

De geschiedenis van Kasteel baexem

Kasteel Baexem heeft een rijke geschiedenis. Het Kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd op het 13e-eeuwse stamhuis van een familie. De eerste bewoners waren telgen van de familie Van Baexem of De Baexem. Mogelijk namen enkele ridders uit Baexem deel aan de Slag bij Woeringen, die plaatsvond in 1288. In de 17e eeuw was de familie Rode van Opsinnich eigenaar, en vanaf 1726 de familie Van der Marck. Dit bleef zo tot in de 19e eeuw.

Het oudste deel van het huidige kasteel zijn de kelders. De vleugels zijn in de 18e eeuw bijgebouwd, waardoor het gebouw een symmetrisch aanzien kreeg. De ingangspartij is voorzien van een risaliet, voorzien van een fronton. Rechts van de ingang heeft een donjon gestaan, waartegen enkele vakwerkhuizen gebouwd waren. Het kasteel was vroeger omgracht.

Wat het kasteel uniek maakt, is het feit dat Kasteel Baexem in de 19e eeuw werd gesplitst in twee delen, elk met een eigenaar. Dit gebeurde na een echtscheiding van de toenmalige eigenaren, waardoor het eigendom werd verdeeld in tweeën. Onze locatie is gevestigd aan de linkerzijde van het Kasteel.

 

Eind jaren 80 van de 20e eeuw werd het linker deel van het kasteel grondig gerestaureerd en werden de wanden van de muziekzaal beschilderd door Matthijs Roling. En waar zich eens de groots aangelegde moestuin van de familie bevond werd een unieke botanische tuin met natuurlijke zwemvijver aangelegd. De linkerkant van het kasteel fungeert sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw als B&B met woonbestemming.

 

In 2020 hebben Nadine en Stephan de B&B kamers met badkamers opgeknapt tot wat ze nu zijn. Authentieke kamers met de comfort van de eenentwintigste eeuw. De rechterkant wordt private bewoond.